Veiligheid en preventie.
Uit de grote burgerbevraging blijkt dat veiligheid nog steeds de grootste zorg is van onze inwoners. Die behoefte aan veiligheid overstijgt de klassieke criminaliteit; het omvat ook verkeersveiligheid maar ook de nood aan een veilige woon- en werkomgeving.
Dilbeek, gelegen aan de rand van Brussel, is uitermate kwetsbaar door zijn ligging. Daarom zijn bewakingscamera’s die de toegang tot onze gemeente monitoren (cameraschild) een essentieel onderdeel van ons veiligheidsbeleid. De privacy van onze burgers wordt natuurlijk gerespecteerd, echter zij die misdrijven plegen zullen worden bestraft.
Ons politiekorps werkt efficiënt en is zichtbaar aanwezig in de Dilbeek. De verhoging van het budget en personeel tijdens deze legislatuur maakte dit mogelijk. Het GAS-beleid met de Gemeentelijke Administratieve Sancties is efficiënt en ondersteunt de 4 GAS-ambtenaren in de uitoefening van hun job, met als grootste prioriteit de leefbaarheid in de gemeente.
Momenteel wordt bekeken of we door een fusie met naburige politiekorpsen de politie nog efficiënter kan werken, met meer middelen en mankracht. Deze fusie moet tijdens de volgende legislatuur gerealiseerd worden.
Hoewel de criminaliteitscijfers in deze legislatuur gedaald zijn, blijft er ruimte over voor verbetering. Mensen die de regels niet respecteren, moeten snel en consequent gesanctioneerd worden. Een mooi voorbeeld hiervan is sluikstorten. We plaatsen camera’s om de pakkans te verhogen en sanctioneren zij die de regels niet volgen.
Ook op het vlak van verkeersveiligheid scoort onze gemeente goed. Het aantal ongevallen met lichamelijk letsel, is fors afgenomen. Dit is voornamelijk te danken aan een verbeterde infrastructuur en het uitvoeren van mobiliteitsbeleid dat ervoor zorgt dat iedereen zich veilig voelt in het verkeer.
Daarnaast hebben we veel geïnvesteerd in veilige schoolomgevingen. Alle Dilbeekse scholen zijn voorzien van snelheidsbeperkingen, fietsstraten en extra camera's. 35 km nieuwe fietspaden en 40 km voetpaden werden aangelegd. En dit alles met maar één doel: elk kind moet veilig met de fiets naar school kunnen gaan.
Veiligheid en preventie zijn ook de absolute prioriteit bij de organisatie van lokale evenementen. Dilbeek moet bruisen, maar zonder overlast voor omwonenden. Een strikte aanpak van eventuele overlast is absoluut noodzakelijk om de leefbaarheid voor iedereen te garanderen.
BLAUW DILBEEK zet in op een sterke veiligheidscultuur in deze veilige gemeente. We blijven inzetten op handhaving en preventie, de twee pijlers uit ons gemeentelijk veiligheidsbeleid. Deze aanpak werkt, dat bewijzen de cijfers.